.... verslag en een uitnodiging om ook de kruiden in de natuur beter te leren (her)kennen
Door José : Vdf Bonfrer
Klein hoefblad
De wandeling
We zijn op zondagmiddag 12 maart met een groepje van tien mensen naar het Venneperhout geweest voor een wildpluk wandeling met Alice. Al wandelend kwamen we in het vroege voorjaar al veel opkomende kruiden tegen. We hadden geluk met het weer, het was droog. De grond was erg drassig, rubberlaarzen waren geen overbodige luxe.
Bloemlezing van kruiden
Van de kruiden die we tegenkwamen leerden we gelijk mogelijke toepassingen: de berkenzwam; madeliefjes (van de bloemetjes kun je thee maken, goed voor het immuunsysteem); smalle weegbree (weerstand verhogend); klein hoefblad (tinctuur van de bloesem voor de luchtwegen en hooikoorts - je kunt er ook thee van zetten); paardenbloem (limonade maken van de bloem en tinctuur van het blad - problemen van de urinewegen); berenklauw (let op: het sap geeft blaren); wilgenroosje; heermoes (je herkent dit door de steel te onderzoeken: de kamer aan de binnenkant dient groter te zijn dan de kamers aan de buitenkant- is goed voor gewrichten, pezen etc., je kunt er o.a. thee van zetten); hondsroos (langwerpige rozenbottels- deze bevatten veel vitamine C); zuring (kan gegeten worden als sla- goed voor de bloedsomloop); kaasjeskruid; duizendblad (bloedstelpend); wilde peen; kleefkruid; ereprijs; wolfsmelk (giftig); veldkers (lekker pittig- door de salade of op brood).
Intermezzo
Halverwege bij de picknicktafel werden we getrakteerd op heerlijk notenbrood met kaas en kruidenthee (gemaakt van een mengsel van Alice haar gedroogde kruiden). Alice beantwoordde onze vragen en en liet boeken zien die gebruikt kunnen worden ter identificatie.
Ereprijs
Hulpbronnen
Boeken:
Eetbare wilde planten - Steffen Guido Fleischhauer en anderen
Wilde bloemen - Roger Phillips
Apps:
Plantnet
Picture This
Wil je ook eens zo'n kruiden-wandeling meemaken? Er staan nog twee wandelingen gepland in de agenda:
Comments