top of page

Safe Blood

Door José vdf Bonfrer

Ik krijg regelmatig vragen over de mogelijkheid om een bloedtransfusie te krijgen van een ongevaccineerde donor. Vandaar dat ik jullie deze update geef.


Wat is Safe Blood?

Safe Blood is een organisatie die vecht voor de vrije keuze van donorbloed. Je kunt je op hun website aanmelden als lid en/of als donateur.


Laatste nieuws

Uit de nieuwsbrief van September 2023 blijkt dat in het grootste deel van Europa en met name ook in Nederland het nog niet mogelijk is om iemand te matchen met een ongevaccineerde geschikte donor. Dit simpelweg omdat het hele bloeddonatiesysteem in Nederland in handen is van één bedrijf, namelijk Sanquin. En Sanquin weigert onderscheid te maken tussen gevaccineerd en ongevaccineerd bloed.

Tot op heden werd er door Safe Blood in Nederland gezocht naar medische partners (ziekenhuizen, laboratoriumketens, particuliere praktijken enz.), en werd geprobeerd de behoefte aan transfusies in het algemeen te verminderen met duidelijke adviezen voor medisch personeel in het levenstestament van hun leden.

Als er niet genoeg medische partners gevonden worden, zal Safe Blood overgaan tot het opzetten van een eigen keten voor het doneren en opslaan van bloed. Safe Blood geeft in de laatste nieuwsbrief aan hier binnenkort mee te starten.

Wat kan je doen voordat het zover is?

Naast je opgeven als lid en/of donateur, kan je een levenstestament opstellen waarin duidelijke instructies staan voor het medische personeel in geval van een noodgeval. Ook wijs je een vertrouweling aan, iemand die voor jou geschikt bloed kan doneren en die jouw belangen in het ziekenhuis behartigt als je dat zelf niet (meer) kunt.


Een voorbeeld van hoe zo’n levenstestament eruit kan zien, vind je hier: https://safeblood.nl/nl/levenstestament-voorbeeld/


Welke elementen vind je in het levenstestament:

  • Je gevolmachtigde vertegenwoordiger

  • Informatie over je bloedgroep

  • Belangrijke medische informatie in geval van een noodgeval

  • Informatie over medische behandeling in een noodsituatie: met klem staat erin vermeld dat je geen mechanische intubatie wil; geen gebruik van opgeslagen bloed, transfusies mogen alleen gebruikt worden als het hemoglobinegehalte lager is dan 5 g/dl en nadat alle andere opties zijn uitgeput zoals daar zijn volume vergrotende middelen, ijzerpreparaten, kunstmatig geproduceerd ESF* en autotransfusie of retransfusie (afzuigen van bloed uit de wond en terugvoeren naar de bloedsomloop)

*ESF is bloed dat in het laboratorium is gemaakt van menselijke stamcellen.

Uiteraard is het bij een geplande operatie ook belangrijk om ruim van tevoren de mogelijkheid van een autotransfusie te bespreken.


Meer informatie

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page